De juiste radiator kiezen voor het verwarmen van uw ruimte
Bij de keuze voor de te plaatsen radiator(en) bepalen, naast de vorm en de kleur, drie zaken de keuze van de juiste radiator(en):

De grootte van de kamer en de gewenste temperatuur in de kamer
De grootte (inhoud) van een kamer en de gewenste temperatuur in een kamer bepalen de warmtebehoefte voor de kamer. De berekening hiervan verloopt als volgt:

De beschikbare ruimte voor de radiatoren
U bepaalt het aantal en de afmetingen van de radiatoren op basis van het benodigde vermogen en de indeling van de kamer. Radiatoren worden bij voorkeur onder een raam geplaatst. Is dit niet mogelijk dan kan worden gekozen voor montage op een muur in de buurt van het raam. Een andere mogelijkheid is om plintverwarming toe te passen.

Hoeveel plaats er is voor een radiator wordt bepaald door de volgende vuistregel: aan de onderzijde en aan de zijkanten dient tenminste 10 centimeter ruimte te zijn en de bovenzijde van de radiator dient zich tenminste 10 centimeter onder het raam te bevinden. Dit betekent dat bij een afstand van 60 cm tussen vloer en raam en een totale beschikbare breedte van 200 centimeter, een radiator van 40 cm hoog en 180 cm breed geschikt is.

U dient hierbij rekening te houden met het benodigde wattage en met de diepte van een radiator, zodat deze niet hinderlijk in de weg zit wanneer de radiator bijvoorbeeld achter een openslaande deur of in een doorgang wordt geplaatst. De afstand tussen de radiator en de muur dient u bij de diepte van de radiator op te tellen. Dit is meestal 5 centimeter. Sommige radiatoren (bijvoorbeeld de Hagan Dualplan) kunnen door middel van speciale beugels vlak tegen de muur worden geplaatst, dit gaat enigszins ten koste van de warmteafgifte.

Door te “spelen” met lengte, hoogte en diepte (bepaald door het aantal “platen” in de radiator) kunt u altijd een geschikte radiator vinden. In twijfelgevallen, voor meer detailleerde capaciteitsberekeningen of berekeningen voor een totaal huis adviseren wij u een afspraak te maken. Samen met u kunnen wij dan een warmteberekening maken en u helpen bij het vinden van geschikte radiatoren.

  1. De grootte / inhoud van de kamer,
  2. De gewenste temperatuur in de kamer
  3. Hoeveel ruimte er is voor de radiator(en)

Bereken de inhoud van de kamer door lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen.

Bijvoorbeeld: Een woonkamer van 8 meter lang, 4 meter breed en 2.70 meter hoog heeft een inhoud van 8x4x2.70=86.4m3
Bepaal de gewenste temperatuur in de kamer. De aanbevolen temperaturen moeten onder extreme omstandigheden als bijv. strenge vorst (-10 graden Celcius) haalbaar zijn.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigde Watts per m3
Badkamer 24ºC 93 W
Woon / studeerkamer 22ºC 85 W
Keuken 20ºC 77 W
Slaapkamer 18ºC 70 W

Bij 2°C hogere ruimtetemperatuur dient de capaciteit met 10% verhoogd te worden.
Bereken nu het benodigde vermogen van de kamer door het aantal m3 van de ruimte (zie 1.) te vermenigvuldigen met het benodigde Wattage per m3 van de ruimte (zie 2).

Bijvoorbeeld: Voor deze woonkamer is er volgens de tabel 85W per m3 nodig. Het totale vermogen voor deze kamer is dan: 86.4m3 x 85W=7344W

Afhankelijk voor de woonsituatie dient u het benodigde vermogen voor de kamer met de volgende waarden aan te passen:< >Bij geïsoleerde muren moet er 10% van het berekende vermogen afgetrokken worden.Bij oude of slecht geïsoleerde woningen moet er 15% bij het berekende vermogen opgeteld worden.Bij hoek- en vrijstaande woningen moet er 10% bij het berekende vermogen opgeteld worden.Bijvoorbeeld: Stel dat het in het voorbeeld om een oude slecht geïsoleerde hoekwoning gaat, dan wordt het benodigde vermogen voor de woonkamer 1,25x7344W=9180 W. Het totaal benodigde vermogen voor een ruimte dient te worden geleverd door tenminste 1, maar bij grotere ruimtes liefst door meerdere radiatoren.

Klik hier om direct uw benodigde vermogen uit te rekenen. Vermogen berekenen