Radiatorkranen en aansluitblokken

Radiatoren worden standaard geleverd inclusief materiaal om ze aan de muur te bevestigen. Wat nog ontbreekt is het materiaal om de radiator op de aan- en afvoerleiding aan te sluiten en een radiatorknop.

Het aansluiten kunt u met gewone koppelingen doen, maar wij adviseren om een kraan en een retourventiel (of een onderblok: kraan + ventiel ineen) te plaatsen tussen de radiator en de leidingen. Dit oogt netter en de radiator is er beter mee in te regelen. Bijkomend voordeel is dat u de radiator eenvoudig kunt weghalen om er achter te behangen of te verven: u sluit beide kranen en ontkoppelt de radiator, zonder dat u de CV installatie hoeft te laten leeglopen.

Voor het gemak hebben we aansluitsets samengesteld die alle benodigde onderdelen bevatten: kraan en ventiel (of onderblok), koppelingen voor de leidingen, nippels voor in de leidingen en eventueel een handbediende of een thermostatische knop.

U kiest het juiste type aansluitset aan de hand van de volgende vragen:

1. Handbediende of thermostatische knop?

Er is keuze uit een thermostatische knop (die de temperatuur in de te verwarmen ruimte automatisch op een door u in te stellen niveau houdt) en een handbediende knop, die u handmatig open en dicht draait.

Radiatoren in de woonkamer worden meestal voorzien van een handbediende knop omdat er in de woonkamer een centrale (klok)thermostaat aanwezig is die de temperatuur in de kamer regelt.

Voor alle niet-woonkamer ruimtes worden meestal thermostatische knoppen op de radiatoren gemonteerd, omdat de centrale thermostaat de temperatuur in deze ruimtes niet kan regelen. De thermostaatknop laat alleen water door als de temperatur in deze ruimtes lager is dan een bepaalde waarde. U verwarmt dus niet meer dan nodig.

2. Wat is de positie van de aan- en afvoerleiding?

Leidingen uit de muur of uit de vloer?
– Komen de leidingen uit de muur en moeten ze eerst 90 graden geknikt worden voordat ze de radiator in kunnen dan kiest u voor een haakse kranenset of haaks blok.
– Komen de leidingen uit de vloer en gaan ze recht omhoog de radiator in dan kiest u een rechte kranenset of rechtblok.

Plaats op de radiator?
– de aanvoer- en afvoerleiding zitten een eind uit elkaar, bvb links en rechts beneden, links boven en links onder, rechts boven en rechts onder, links boven en rechts onder, of omgekeerd: u kiest een haakse of rechte kranenset.
– zitten de aan- en afvoerleiding vlak bij elkaar op een (hart-op-hart) afstand van 50 mm, dan kiezen de meeste klanten voor een blok (haaks of recht)

3. Type aan- en afvoerleiding?

Het is van belang op welke leiding de kranenset of blok wordt aangesloten:

– CV 15: past op standaard CV buis met een buitenmaat van 15 mm;
– 14×2: past op een leiding met een buitenmaat van 14 mm en een wanddikte van 2 mm;
– 16×2: past op een leiding met een buitenmaat van 16 mm en een wanddikte van 2 mm.

4. Uiterlijk?

Er is keuze uit standaardsets in nikkel met een witte of een chroomkleurige knop en designsets in diverse kleuren zoals chroom, RVS, geborsteld RVS, aluminium of combinaties daarvan.

De aansluitsets vindt u hier.

Uiteraard geldt dat u welkom bent om vrijblijvend in de showroom langs te komen voor een nadere uitleg en om alles in het echt te zien.